Veckans bloggare - AT - Almedalsveckan

Nu har jag precis skrivit min första text som Veckans bloggare i Alingsås Tidning. Första avsnittet går också i tryck i måndagens tidning. Så... blir lite spännande att se om det får någon uppmärksamhet. Mamma och pappa kommer nog läsa åtminstone avsnittet i tidningen. Eller delar av det... nä, men jag tycker i alla fall att det är läsvärt och spännande. Något att följa. Jag tänker klippa in texten till det första avsnittet här. Är lite osäker på om jag gör det med fler. Adressen till AT är i alla fall http://alingsastidning.se/. Något annat läsvärt är givetvis UH:s blogg, där vi kommer uppdatera under veckan. Och våra samarbetspartners SDU har också de en blogg. Mycket bloggande blir det :-) Fast vi är ju ett gäng, också!

Nu följer avsnitt 1 för AT - Almedalsveckan:

Almedalsveckan, denna mytomspunna politikerfestival. Där samlas politiker, organisationer, mängder av människor strömmar till den Gotländska sommarvärmen.

Jag heter Gudrun Skaven Petterson och är ledamot i Unga Hörselskadade (UH). Vi ska också åka till Almedalen, och tillsammans med Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDU) ska vi försöka göra våra röster hörda. Vi har sedan flera år ett samarbete, och i år ska vi driva Likvärdighet. Vi har snygga T-shirts med texten ”Kan du stava till Likvärdighet” samt teckenspråksalfabetet på baksidan. Vi har också flyers med fyra punkter för likvärdighet. Jag citerar här rakt av:
  1. Delaktighet – Rätt till tvåspråkighet Ge oss rätt att tidigt utveckla både svenska och teckenspråk. Lagstifta om vår rätt att lära oss två språk!
  2. Likvärdighet – Obegränsad tolkning Tolk till alla högre utbildningar, även KY-utbildningar och privata utbildningar. Vi vill också kunna välja vår framtid!
  3. Kunskap – lärare som vet hur det är Lärare måste veta vad som behövs för att inkludera alla typer av elever. Inför funktionshinderkunskap i lärarutbildningen!
  4. Rättvisa – Meritpoäng för teckenspråk Studier i teckenspråk måste ge meritpoäng precis som studier i ”moderna språk” gör. Teckenspråket är också ett modernt språk!
  • Likvärdighet i skolan nu!

Förutom att med våra gemensamma krafter sprida vårt budskap ska också UH anordna ett seminarium. Vi är inne på Almedalskalendariet med En tillgänglig skola för alla – en paneldebatt med funktionshinderperspektiv. 2010 är året då Sverige ska vara ”fullt tillgängligt”, men det är lång väg kvar att gå. Vi har en panel med massa kunskap om skolpolitik respektive funktionshinderfrågor. På tisdag, den 30:e går det av stapeln.

Den tredje aktiviteten som vi kommer syssla med är att gå på andras seminarium. Vi har under några år haft en ”slingpatrull”, som har kontrollerat om seminarierna har fungerande slingor, och om de använder dem. Vi har kollat ljudkvalité, akustik… i år ska vi göra samma sak, men också kolla hur bra de är på tolkning. Finns tolkar? Vad händer om vi tar med tolkar och vill att de ska göra plats för dem på scenen?

Vi åker med färjan idag, söndag, och kommer vara på plats till och med torsdag, då det är dags att åka hem igen. Intensiva dagar kommer det att bli. Målet med veckan är givetvis att få så stor uppmärksamhet som möjligt för våra frågor. Vi vill vara dem som folk pratar om, vi vill att politikerna ska lyssna till oss och agera. Och vi vill att många ska komma på vårt seminarium.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback