Naivt

Jag läste i GP (http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=361&a=517121) att de ska höja studiemedlet. På tiden kan man tänka, med tanke på hur många av regeringspartierna som gick till val på det. Men summan... *suckar* Inte gör de futtiga kronorna någon större skillnad. Jag faschineras också över de kommentarer som artikeln fått. "Jag klarar mig på mina pengar, så jag förstår inte varför inte alla andra kan det" tycks vara en vanlig tanke. Det är också naivt. Hyrorna skiljer sig åt väldigt mycket. Och huruvida man har sommarjobb eller inte gör en våldsam skillnad. Tänk er själva... att efter två månader med en inkomst på i princip noll, då börjar terminen, och man hälsas välkommen med höjd hyra, en massa kurslitteratur som ska införskaffas, och CSNpengarna kommer... sen. Och tja... hur långt de räcker kan ju diskuteras. Beror ju på hur hög hyran är, hur dyr kurslitteraturen är. Och så vill man gärna ha mat för dagen också. Lyxigt, kan tyckas, men... och jag vet många studenter som anser att pengarna också bör räcka till lite kläder, någon biobiljett, en och annan utekväll... etc... sådan onödig lyx. Men de lever under föreställningen att sådant är rimligt att kunna kräva. Att sådant tillhör ett normalt liv, och inte ett lyxliv. Kanske är även det naivt.
Undrar hur många det är som inte kan förmågan att ställa upp en budget. Inkomster: CSN, Utgifter: hyra, mat, kurslitteratur, övrigt. Hur stor blir skillnaden per månad? Går du plus (dvs att inkomsterna är större än utgifterna), då kanske du överlever sommaren, även om du råkar vara av de oturliga som inte får sommarjobb. Går du minus... då har du problem. Och de lär växa för varje månad. Enkelt. Och om du är student... läs inte på för noga om existensminimum. Det finns risk att du blir deprimerad. Har du lite mer distans till dig själv och samhället kan du skratta åt det.


En annan artikel idag, den här gången från Alingsås Tidning på nätet (http://www.alingsastidning.se/nyhet_visa.asp?id=4817&sidnamn=HERRLJUNGA). De har byggt en cykelväg. Åt fel håll. Ironi, någon? Det är ju helt otroligt... eller så är även den sortens beslutsfattare naiva. Eller var det arbetarna som lade ut vägen som var naiva? Vad för instruktioner fick de egentligen?

Livet är märkligt.Kommentarer
Postat av: Marie

Man får väl se på studietiden som den tid i livet när man var tvungen att leva väldigt knapert för att kunna skaffa sig en utbildning som leder till ett jobb som ger en inkomst :)

Man lärde sig ju verkligen att hushålla med pengarna när man pluggade och det är ju alltid en bra sak att kunna!

2009-09-15 @ 07:44:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback